sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Näin helposti järjestyy Trans-Mongolian seikkailu!

Noin vuosi sitten luin Mondon pääkirjoituksen, jossa toimittaja muisteli mananneensa, kuinka huonot junayhteydet Suomesta on Keski-Euroopan junaparatiisiin. Sittemmin hän oli tajunnut katsovansa väärään suuntaan: Sen sijaan että lähtisi Suomesta interreilaajia kuhisevaan Eurooppaan, Suomesta pääsee yhdellä ainoalla vaihdolla Kiinaan.
En ollut ennen tuota pääkirjoitusta varmaan edes tietoinen koko junayhteydestä. Mielenkiintoni heräsi heti, ja rupesinkin miettimään, kuka olisi tarpeeksi hullu lähtemään mukaani viikon kestävälle junamatkalle.

Parin kuukauden päästä lähdimme Maijan kanssa reilaamaan. Mainiosti sujuneen reissumme jälkeen mainitsin Maijalle lukemastani ja tarkkailin Maijan reaktiota. Maijan pupillit laajenevat ja suusta pääsee "Vau, vähän ois siistiä!!" Hymyilin ja totesin että "Mää aattelinki että jos joku nii sää voisit olla tarpeeks hullu lähteen mun kans." Soveimme, että kyseinen reissu on tehtävä ennen kuin Maija täyttää 30 vuotta. Reilausreissun jälkeen mieltämme poltteli interrail vol 2 Euroopassa, reittiäkin olimme jo alustavasti suunnitelleet.

Vaan kuinka ollakkaan, nyt vuotta myöhemmin teemme tätä postausta ja yöjunamme Moskovaan lähtee noin kahden tunnin kuluttua. Kuuluisa Trans-Mongolia juna lähtee sitten Moskovasta tiistai-iltana.
Lähtöämme vauhditti tieto karhuveli Jarnon opiskelut ja työskentelyt Kiinassa. Viime syksynä myös juttelin äitini serkun kanssa, joka on asunut Kiinassa jo vuosia. Mainitsin tästä haaveestamme, ja olisimme kuulemma tervetulleita majoittumaan heidän luokseen Shanghain liepeille.
Joten, miksi emme lähtisi jo seuraavana keväänä? Reissuhan jäisi pian tekemättä, jos emme tartu tähän mainioon tilaisuuteen!

Kaikki hauskuushan alkoi, kun rupesimme järjestämään virallisia asioita, jotta reissuun pääseminen olisi ylipäätään mahdollista. Tarvitsisimme Kiinan, Mongolian ja Venäjän viisumit, junaliput Venäjälle ja sen läpi Kiinaan, sekä lentolipun Helsinki-Vantaalle Hong Kongista. Pian Maija huomasi kaiken tämän järjestämisen itse olevan sula mahdottomuus, koska Trans-Siperian junalipun voi ostaa Moskovan asemalta, mutta Kiinaan viisumiin tarvitsemme sekä meno- että paluulipun tiedot. Paluulennon lähtöpäivääkään emme oikein tienneet.

Näimme siis parhaaksi vaihtoehdoksi kääntyä jonkin matkatoimiston puoleen. Googlettamalla löytyi Helsingin rautatieasemalla sijaitseva Lähialuematkat - matkatoimisto, josta pystyimme ostamaan junaliput Kiinaan asti. Heiltä oli myös mahdollista saada kaikki kolme viisumia pakettihintaan. Ideaalia! Mutta tämähän olisi aivan liian helppoa, eikö totta? Viisumien hakuun tarvitaan aikaa kokonaiset viisi viikkoa, ja Maijahan oli lähdössä tässä välissä vielä Sveitsiin, joten passia ei voinut antaa hakemuksia varten.
Mieteimme, mitä eri vaihtoehtoja meillä oli. Ensin ajattelimme henkilökortin hankkimista, jotta Maijalla olisi toinen henkilöllisyystodistus Sveitsiä varten. Siihen ei kuitenkaan ollut aikaa. Matkatoimiston mukavan tädin mukaan on olemassa rinnakkaispassi, jota voisimme yrittää hankkia Maijalle. Maija soittaa poliisille. Kannuksen poliisi sanoo, että tällainen mahdollisuus on olemassa, mutta sitä varten tarvitsee vankat perusteet. Yritämme kuitenkin. Lahden poliisilaitoksella ensimmäisellä tiskillä virkailija sanoo, ettei tällaista passia ole olemassakaan, ja tivasi naama rutussa, mistä olemme kuulleet moista. Toinen virkailija elätteli kuitenkin toivoa, että asia järjestyisi. Päädyimme lopulta odottamaan asemalla neljä tuntia asian etenemättä yhtään mihinkään, ja päätimme luovuttaa.

Olimme epätoivoisia, emmekä nähneet ongelmallemme mitään ratkaisua. Hetken järkeilyn jälkeen totesimme, että on pakko hoitaa viisumit työläämmin: Minun täytyisi hakea Mongolian viisumit Kirkkonummelta ja maksaa extraa siitä, että saisin ne saman tien mukaani. Maija hakee ennen Sveitsin reissua täältä Lahdesta passinsa Mongolian viisumilla varustettuna, ja suoraan Sveitsistä tultuaan viemme passimme matkatoimistolle Kiinan ja Venäjän viisumia varten. Minä olin päättänyt, etten rupea yksitellen noutamaan näitä viisumeita ja varsinkaan asioimaan Kiinan konsulaatissa, koska olen siellä jo kerran reilut kaksi tuntia jonottanut. (Äiti, oot mulle terhon velkaa...)
Kolme päivää sitten pääsin vihdoin hakemaan viisumeita ja junalippuja. Paha vain, etten ollut ilmoittanut tulostani, joten toimistolla ei ollut Lahti-Moskova - junalippuja valmiiksi haettuna. Jouduin siis seuraavana päivänä tekemään jälleen uuden reissun Helsinkiin.
Mutta nyt pitäisi olla kaikki lippuset ja lappuset hankittuna ja tulostettuna rinkassa! Matkan järjestäminen matkatoimiston kautta ei varmasti ollut se halvin vaihtoehto, mutta meille se paras. Oli helpottavaa huomata, että joku tiesi miten nämä asiat hoidetaan ja valmis tekemään asiat meidän puolestamme. Monesti mieteimme ennen kun päätimme kääntyä matkatoimiston puoleen, että olisimme valmiita maksamaan aika suuren summan rahaa siitä hyvästä, että asiat hoitaisi joku muu meidän puolestamme.

Pitihän meidän itsekin olla tehokkaita. Lentoliput olimme alun perinkin ajatelleet hankkia omatoimisesti, ja Maija oli jo silmäillyt lentojen hintoja netissä, ja todennut Kilroyn olevan halvin vaihtoehto. Emme kuitenkaan ajatelleet lentojen ostamista sen kummemmin; oli vaikeampiakin asioita mietittävänä.
Lennot lopulta järjestyivät erittäin kätevästi.

Matkalla Zarasta rautatieasemalle:

Maija: Oikastaanpa tästä.
Jonna: Joo oikastaan vaan.
Maija: Kato Kilroyn toimisto. Pitäskö käydä kattomassa niitä lentoja.
Jonna: No mikäjottei!
Maija: Oikeesti?
Jonna: No joo joo.

Sisällä toimistossa:

Virkailija: Moi, oliko teillä minkälaista?
M&J: Pitäis saada lentolippu Hong Kongista Helsinkiin.
Virkailija: Mille päivälle?
M&J: No totaaa.... Millon se äitienpäivä on? Sillon pitäis olla takasi.
Virkailija: No passaisko tuo lauantai 11.5?
M&J: Joo se on ihan hyvä. Paljoko se maksaa?
Virkailija: 560€. Varaanko vai maksatteko nyt?
M&J (pikainen vilkaisu toisiin): No eikös se oo sama maksaa saman tien?

Ja näin spontaanisti saatiin lentoliput sähköpostiin.

Tässä vielä Trans-Siperian reittikartta. Ja mehän tuolla lilalla viivalla Mongolian läpi Pekingiin.
Pekingissä sitten muutama päivä, nähdään Jarnoa ja käydään Kiinan muurilla jne, you know. Sieltä sitten Kohti Suzhouta, joka sijaitsee Shanghain välittömässä läheisyydessä. Ja viimeisenä vuorossa Hong Kong. Yhteensä Kiinassa on aikaa noin  kaksi viikkoa. Reissun yhteiskesto siis noin kolme viikkoa.

Kuva: johnbemenderfer.org

Nyt alkaa olla lähtö lähellä. Yritämme päivittää tänne jotain, jos vain mahdollista. Miniläppäri ei sattuneesta syystä ole enää käytettävissäni, enkä normiläppäriä jaksa raahata mukanani. Mutta yritetään parhaamme.

Se on menoa ny.

Ei kommentteja: